Chips uit Zee
65% minder vet & 20% minder calorieën
Een versnapering, zowel lekker als gezond. Krokante, ziltzoute snacks van zeewier. Kelpwieren uit de oceaan bij Baja California worden gedroogd en fijngemalen tot Kelppoeder. Tarwe, kelppoeder en zeezout worden samengeperst tot een groene zeewierpasta. Gefrituurd in zonnebloemolie groeit de pasta uit tot knapperige Chips uit zee.
Chips uit Zee bevat 65% minder vet en 20% minder calorieën dan gewone aardappelchips. Daarnaast bevatten Chips uit Zee de vitaminen en mineralen die in Kelpwieren zitten.
Eet de Chips uit Zee puur, met een druppeltje citroen, guacamole, humus, salsasaus of met zeewiermayonaise!
Van kelpwier naar Chips uit Zee
In stille zeegebieden met zuiver water wordt het kelpwier met de hand geoogst. Het zeewater wordt voortdurend gecontroleerd op mogelijke verontreinigingen. Daarnaast wordt de kelp getest op de aanwezigheid van zware metalen e.d.. Deze handelswijze maakt dat de Baja-kelp die in de chips uit Zee zit biologisch gecertificeerd is. De geoogste kelp wordt eerst gedroogd. Dan worden de ongeveer acht verschillende kelpwieren worden gemengd met goudgele tarwesoorten die geoogst worden in woestijngebieden in de buurt. Dit mengsel wordt samengeperst tot een harde groene pasta. De Chips uit Zee-pasta bestaat uit 20% uit kelp. Vervolgens wordt deze pasta gefrituurd op ambachtelijke manier in zonnebloemolie. Zo ontstaan uiteindelijk de knapperige Chips uit Zee.
Voedingswaarde kelpwier
- mineralen en sporenelementen (bv ijzer en jodium)
- eiwitten
- vitaminen E en A
- makkelijk oplosbare vezels
- meer voor de mens belangrijke voedingsstoffen dan enig ander voedingsmiddel.
Samenstelling Chips uit zee na frituren
- Tarwe 20%
- Kelpwier
- Zonnebloemolie (onverzadigde vetzuren)
- Zeezout
- Maizena
Allergie informatie Chips uit zee
Voedingswaarde Chips uit zee per 100 gr
- Energie: 433 kcal/1820 kJ,
- Vet: 15,5 g (waarvan verzadigd 1,5 g)
- Koolhydraten: 60,8 g (waarvan suiker 0,59 g)
- Vezels:5,3 g
- Eiwit: 9,8 g
- Zout: 2,62 g
Herkomst
Veel gestelde vragen over Chips uit Zee
Vraag: Chips uit Zee doet denken aan de smaak van de ouderwetse kaantjes.
Antwoord: klopt! Oorspronkelijk zijn de Chips uit Zee bedoeld om de ongezonde Mexicaanse gewoonte te doorbreken van het eten van gebakken varkenshuid. Er werd gezocht naar en er is gevonden een mengsel van wieren dat die smaak benadert.
Vraag: Zijn de Chips uit Zee niet erg vet?
Antwoord: Nee, juist niet! Chips uit Zee worden 20 seconden in hete zonnebloemolie gebakken. In tegenstelling tot aardappelchips die ca. 5 minuten in olie sudderen. Chips uit Zee bevatten 65% minder van het vet dat in gewone chips zit.
Vraag: Chips uit zee zijn gezond?
Antwoord: Ja en nee! Ze zijn een relatief gezonde snack, maar het blijft wel een snack. Chips uit Zee bevatten wel de mineralen die in de kelpwieren zitten. Die zijn erg gezond.
Vraag: De meeste ingrediënten komen uit Mexico. Waarom niet uit Nederland?
Antwoord: Omdat in Nederland geen kelpwieren van nature groeien. Deze wieren hebben een hard oppervlakte nodig om te hechten. In onze delta is deze ondergrond niet voorhanden. Op dit moment worden proeven genomen met de teelt van diverse soorten kelpwier. Bijvoorbeeld aan lijnen/raamwerken, met als uiteindelijk doel dat kelpwieren aan en tussen windmolens op zee kunnen groeien.
Vraag: Zijn Chips uit Zee biologisch gecertificeerd?
Antwoord: Ja en nee! De kelpwieren zijn wel biologisch gecertificeerd. De tarwe en de olie waarin ze worden gebakken echter (nog) niet. Dat heeft te maken met de kosten. Vooralsnog hechten we zeer aan de de transparantie in de keten.
Vraag: Is het mogelijk de Cips uit Zee glutenvrij te maken?
Antwoord: Ja! Er wordt aan gewerkt. In de loop van 2015 is gepland een glutenvrije variant te presenteren.