Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en voeding

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en voeding' te bekijken.

Wereldwijd worden er meer dan 160 soorten zeegroenten gegeten, in een grote variëteit aan structuren, kleuren, soorten en soorten. Je kunt zeewier kopen op deze website, in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken en soms ook in supermarkten en in heel vaak Aziatische winkels. Zeewier in zijn complete vorm is beschikbaar: 

  • vers bewerkt zeewier
  • gedroogd gekookt zeewier
  • zeewier ingemaakt als kruiderij
  • zeewier als smaakmaker
  • zeewier als toevoeging aan voeding

Zeewier kan geconsumeerd worden als thee, tonicum of vloeibaar extract (tinctuur), of als voedingssupplement in capsule-, tablet- of poedervorm.

Zeewier eten: klein beginnen

In het begin is het misschien even wennen aan het gevoel in de mond en aan de smaak bij het eten van zeewier. Om deze nieuwe smaken te leren waarderen en er van te genieten bij het eten van zeewier, kun je bijvoorbeeld beginnen kleine hoeveelheden toe te voegen aan je favoriet soep en favoriete gerecht. Gedroogd en fijngemalen, of als vlokken of korrels, zijn wieren het makkelijkst te gebruiken om de maaltijd op smaak te brengen hetzij op het bord of toegevoegd tijdens het koken. Vaak worden deze smakelijke gedroogde mengsels verrijkt met kruiden zoals knoflook, chilipeper en gember. Er worden ook speciale kookcursussen georganiseerd waarin de toepassingsmogelijkheden van zeewier verkend en de resultaten gegeten worden.

Zeewier eten: smaakjes

Hoewel je alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten wel degelijk smakelijker dan andere. Bepaalde soorten zijn lekkerder nadat ze gedroogd of geroosterd zijn, terwijl andere beter vers of licht gestoomd gegeten kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn dulse (kunnen zo uit de verpakking gegeten worden), wakame (geweekt en vervolgens gedoopt in een saus van wasabi en tamari), hijiki (licht gebakken in sesamolie met wortels, doperwten en lente-uitjes) en nori (in sushi). Kombu, zeepalm (postelsia palmaeformis), zeesla (ulva), suikerkelp (laminaria saccharina) en andere soorten smaken ook goed wanneer zij op de juiste manier gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen en goed op smaak worden gebracht. Zeewier wordt zelfs gebruikt om heerlijke desserts mee te bereiden

Zeewier eten: gedroogd

Wanneer gedroogd zeewier in water wordt geweld, herstelt het zich tot zijn oorspronkelijke vorm en grootte en zwelt zelfs tot ruim tienmaal in grootte. Vijf gram gedroogde zeewier komt dus overeen met ongeveer vijftig gram geweld zeewier. Of je het nu vers of gedroogd gebruikt, probeer de verhouding van bruine en rode zeewieren in je dagelijkse voeding op 2:1 te houden, om alle gezonde en voedzame kwaliteiten van beide kleurgroepen volledig te benutten. Nog beter is om daarbij ook groen zeewier te eten. Door dagelijks een of twee keer zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu.

Zeewier eten: poeder

Zeewier eten in poedervorm (gedroogd en fijngemalen) bevat mogelijk meer therapeutische eigenschappen dan zeewier in vlokken, stukken of korrels. Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier - in gedroogde of verse vorm - bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier. Een gemakkelijke manier om elke dag zeewier te eten is door Iers mos poeder te kopen. Meer informatie over Iers mos (en Sea moss) vind je hier.

Zeewier eten: gemiddeld aanbevolen hoeveelheden

Onderstaande tabel is bedoeld als een algemene richtlijn wat betreft de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vers, gedroogd of gepoederd zeewier die ongeveer nodig is voor een gemiddelde, gezonde volwassene. Als het je niet lukt om deze richtlijnen dagelijks te bereiken, probeer het dan een aantal malen per week. Afhankelijk van de nutriëntenbehoefte van je lichaam en van je gezondheidstoestand, heb je misschien meer of minder dan de vermelde hoeveelheden nodig. Dertig gram gedroogd zeewier komt nadat het geweekt is overeen met ongeveer 300 gram verse zeewier (gemiddelde verhouding 10:1), en één theelepel komt overeen met vier gram wier, hoewel iedere wiersoort wat dat betreft hierin kan verschillen. Zeewier extracten, zoals kelp- en blaaswiertincturen, evenals zeewiercapsules, behoren ingenomen te worden volgens de adviezen van de fabrikant.

Zeewier eten: dagelijks aanbevolen hoeveelheid  vers, gedroogd of gepoederd zeewier

  • Vers of geweekt: 70 – 150 gram
  • Geheel gedroogd, stukken of vlokken: 7 – 15 gram
  • In poedervorm of korrels:  1 ½ - 3 theelepels

Zeewier eten: gezond, natuurlijk, bijzonder en lekker!