Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en voeding

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en voeding' te bekijken.

Voedsel allergieën

Zeewier is in het algemeen geen bron van voedsel allergieën. Wanneer je allergisch bent voor schaaldieren en vis, betekent dit niet dat je zeewier moet mijden vanwege het jodiumgehalte. Volgens wetenschappelijke studies is het vooral de proteïne en niet het jodium in schaaldieren dat een allergische reactie veroorzaakt.

Gevoeligheid voor jodium

Het is mogelijk, hoewel zeer uitzonderlijk, om te veel jodium binnen te krijgen. Hartkloppingen, een verhoogde hartslag en benauwdheid zijn de waarschuwingssignalen. Als je tot de zeer kleine groep van mensen behoort die gevoelig is voor jodium, zal je het consumeren van zeewier met een hoog gehalte aan jodium, zoals de noordelijke kelp van de soort Laminaria, vermijden. Andere zeewieren, zoals nori, bevatten aanzienlijk minder jodium (15 deeltjes per miljoen).

Spijsverteringsstoornissen

Personen met een prikkelbaar darm syndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten voorzichtigheid betrachten met zeewier.

Arsenicum

Sommige mensen zijn bezorgd dat bepaalde zeewieren zoals hijiki en rode algen arsenicum zouden kunnen bevatten, maar feitelijk zou je hier dagelijks zeer grote hoeveelheden van moeten eten om enig gevaar te riskeren. Als je je hierover zorgen maakt, kun je simpel de gedroogde wieren minimaal tien minuten in water wellen voordat je ze gebruikt. Wanneer zeewieren op ethische wijze en van ongerepte kustwateren worden geoogst, is er geen enkel probleem met vervuiling. Verantwoorde bedrijven die zeewier oogsten, testen hun producten regelmatig om de zuiverheid er van te kunnen garanderen.

Andere medische condities

Mensen met ernstig hoge bloeddruk, nierziekten en hartfalen moeten hun arts raadplegen alvorens grotere hoeveelheden zeewier te consumeren.

De volgende richtlijnen gelden voor alle voedingsmiddelen, maar zijn in het bijzonder van belang voor zeegroenten:

  • Eet biologische, ongeraffineerde voeding, zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke vorm (rauw, vers, gedroogd, geweekt)
  • Oogst zelf je eigen wieren en/of koop alleen van bedrijven met een goede naam die op ethische wijze oogsten uit zuivere wateren en die hun producten regelmatig testen op vervuilende stoffen.
  • Kauw de wieren grondig en drink er voldoende water bij wanneer je ze als snack eet (of gebruik ze als vlokken, korrels of in poedervorm om een volledige vertering te garanderen).
  • Eet een gevarieerd assortiment aan zeewieren (van alle drie de kleurgroepen)
  • Eet in natuurlijke hoeveelheden en volgens de behoeften van je lichaam.

Gezonde balans en synergie

Zeewier bevat een gezonde balans van nutriënten. Voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan een bepaald ingrediënt bevatten vormen echter geen probleem, omdat je lichaam eenvoudig de intrinsieke mineralen en vitaminen opneemt of ze verwijdert wanneer deze niet nodig zijn. Complete, ongeraffineerde voeding is synergetisch, wat betekent dat het in harmonie werkt met andere nutriënten in de voeding, wanneer toegepast in de ideale natuurlijke verhouding (zeegroenten, landgroenten, fruit). Zeewier is geconcentreerd en vol van smaak, wat het moeilijk maakt er te veel van te eten. Je zult merken dat zeewier zeer verzadigend is en dat je er niet meer van eet dan je nodig hebt.

Voedingswaarde zeewier

De voedingswaarde van zeewier varieert aanmerkelijk, niet alleen per soort (en kleurgroep), maar ook per seizoen, omgevingsfactoren en wijze van bewaren. In het algemeen echter zijn de rode en groene zeewieren vooral rijk aan koolhydraten, een energiebron voor het lichaam, terwijl de bruine zeewieren veel vezels en jodium bevatten. Dit is een belangrijke reden om van alle drie de soorten te eten.