Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en voeding

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en voeding' te bekijken.

Naast het feit dat zeewier een uitzonderlijk heilzaam voedingsmiddel is, wordt zeewier verrassend vaak gebruikt in voedingsmiddelen die je waarschijnlijk al als je favorieten beschouwt. Bekijk de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen die je graag lust, die caloriearm zijn of een gladde, dikke of een constante structuur hebben. IJs, pudding, (dip)sauzen en tandpasta bijvoorbeeld, worden met zeewier derivaten gemaakt (E-nummers 400 - 407). De zeewieren in al deze producten worden echter alleen gebruikt als een toevoegings- of verdikkingsmiddel en leveren verder niet de voedzame en gezonde voordelen aan je lichaam zoals de pure zeewier dat doet.

Alginaat

In een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde (28 oktober 2010) werd uitgezocht dat de rode vulling van groene olijven, vaak op de verpakking aangeduid als piment(pasta), in werkelijkheid een product is dat met alginaat wordt gemaakt. Alginaat is een hydrofiel polymeer dat gemaakt wordt uit zeewier. Alginaat wordt zeer veel gebruikt in de tandheelkunde om een afdruk van het gebit te verkrijgen. Voordelen van alginaat zijn: niet toxisch, snel uitgehard, en relatief goedkoop. Nadelen zijn: niet heel nauwkeurig, afdrukken vervormen indien ze droog bewaard worden De afdrukken worden meestal gevuld met gips zodat de tandarts of de tandtechnicus een nauwkeurige kopie van het gebit verkrijgt. Buiten de tandheelkunde wordt het alginaat ook gebruikt om van allerlei zaken kopieën te maken zoals in de kunst, bij restauraties en in de prothetiek. Alginaat wordt ook gebruikt als wondverband. In de voedingsmiddelenindustrie wordt alginaat onder andere als verdikkingsmiddel gebruikt. Het kan een gel vormen in samenwerking met calcium-ionen.

Agar agar

Dit is een geleermiddel dat gemaakt is uit verschillende rode zeewieren, met name op Sri Lanka en Java en in Japan. Het woord agar-agar komt uit het Maleis en betekent gelei. Agar Agar is een witachtige, smaak- en reukloze overtakte polysacharide, de primaire ondersteunende structuur voor de celwand van een alg. Opgelost in heet water en daarna afgekoeld is agar te gebruiken als gelatine; vanwege de plantaardige origine is het is een uitstekend vegetarisch alternatief voor gelatine. Agar Agar los je op in kokend water. De stabiliteit van de gels die je krijgt is thermo-reversibel: bij verhoging tot 90 °C smelten ze opnieuw. De bindkracht is tweemaal zo groot als die van gelatine; bovendien is agar-gel minder gevoelig voor veranderingen van zuurgraad. Voor de exacte gebruiksaanwijzing, raadpleeg de instructies van de fabrikant. Agar is ook bekend als E406 in de lijst van E-nummers.

Andere toepassingen zeewier

Tot de commerciële zeewierproducten behoren bereide voedingsmiddelen en dranken, zoals theeën en gezonde frisdranken, soepen, specerijmengsels en smaakmakers, die heerlijk zijn in een groente roerbak, braadpangerechten, soepen en stoofpotten. Als gezond tussendoortje zijn er gearomatiseerde kelpchips, nori crackers, zure kelp ringen, pittige nori wafeltjes en allerlei andere zeewier snacks. Ook is er tapenade van zeewier, die heerlijk smaakt op een toastje, eventueel met toevoeging van een plakje kaas. De Stadsbakkerij in Zierikzee verkoopt zeewierbrood gemaakt met wakame. Sinds augustus 2011 is er in Nederland zelfs zeewier wodka verkrijgbaar, gemaakt van Zeeuws zeewier. zeewier jenever was al langer verkrijgbaar. In Schotland is er al lang zeewier bier (Kelpie) en in Duitsland zeewier wijn (Laminaria) en thee (Oceanwell). Zeewier wordt ook gebruikt om ervoor te zorgen dat (Britse) lager-bier langer een schuimlaag behoudt.

Zeewier in Azië

Hoewel de landen aan de Atlantische kust in Europa een zekere traditie hebben wat betreft het eten van zeewier, zijn het in het bijzonder de Aziatische keukens die ruimschoots gebruik van maken van zeewier. Vooral landen als Japan en Korea hebben een eeuwenlange en uitgebreide traditie van zeewier als voedsel. Men eet zeewieren als groente, gebruikt het ter decoratie en als aromatische smaakmaker, bijvoorbeeld bij de Japanse rijst-knabbeltjes, die daarmee een wat pittigere smaak krijgen.  In Japan zijn ze zelfs aan het experimenteren gegaan met de combinatie van zeewier en ijs! Dus naast knoflookijs, kaviaarijs, bami-ijs en sojabonenijs kun je daar ook ijs met zeewier kopen.