Zeewier is een veelzijdig product qua uiterlijke verschijning, maar ook wat betreft de voedingsstoffen. De meeste wieren zijn rijk aan mineralen als calcium, natrium, ijzer en jodium en bevatten sporenelementen. Afhankelijk van de soort, is zeewier een bron van de vitaminen A, C en E en van plantaardige eiwitten. De delen van het zeewier die niet door het lichaam worden afgebroken zijn niet schadelijk en kun je zien als ballaststoffen.
Zeewier kan daarom een gezonde en natuurlijke aanvulling vormen in ons menu van:
- plantaardige eiwitten
- vitaminen
- mineralen
- sporenelementen
- ballaststoffen
Aanvankelijk werd zeewier vooral gebruikt door macrobioten en veganisten, die hiermee mogelijke tekorten in hun dieet konden aanvullen.
Tegenwoordig ontdekken ook andere groepen mensen het gezonde en veelzijdige zeewier. Dit wordt door voedingsdeskundigen toegejuicht, onder andere omdat de voedingswaarde van het op moderne wijze geproduceerde voedsel nogal achteruit is gegaan en veel mensen ook geen tijd hebben om gezond en gevarieerd te eten. Voor de spijsvertering en stofwisseling zijn mineralen en sporenelementen erg belangrijk, bijvoorbeeld om vitaminen te verwerken en op te nemen in ons lichaam. Zo is een mineraal als ijzer essentieel omdat het de zuurstof door ons lichaam transporteert. Ook voor de groei en het onderhoud van de weefsels, het functioneren van spieren en zenuwen zijn diverse mineralen nodig.
Behalve deze heilzame voedingsstoffen op zichzelf, bevatten zeewieren ook nog eens unieke combinaties ervan, combinaties die bij “groente van het land” niet voorkomen.
Wat zit er in zeewier?
- zeewier bevat meer vitaminen, mineralen en cel zouten dan elke landgroente
- zeewier bevat het vitamine B complex
- zeewier bevat natuurlijk jodium in hoeveelheden die duizend keer hoger liggen dan elk andere landplant
- laminarin en fucoidan (om jodium tekort tegen te gaan)
- zeewier bevat antioxidanten (een antioxidant is een stof die in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren)
- zeewier bevat veel essentiële aminozuren en essentiële vetzuren, inclusief DHA
- zeewier bevat essentiële glyconutriёnten (essentieel voor ons immuunsysteem; voedingssupplementen uit suikers afkomstig van planten en volgens wetenschappers dé sleutel tot celcommunicatie en een goed functioneren van de cel. Ze vallen NIET onder de groepen vitaminen of mineralen)
- zeewier bevat plantaardige hormonen en lignanen (Lignaan is een groep stoffen die voorkomen in planten, vooral in lijnzaad, vandaar de naam. Lignaan is één van de belangrijkste klassen binnen de fyto-oestrogenen)
- zeewier bevat veel galactanen (agar en carrageen)
- zeewier heeft een ideale verhouding kalium – natrium (2,4:1)
- zeewier bevat alginaat
- zeewier bevat natuurlijke antibiotica en antibacteriële substanties
- zeewier bevat antilichamen, antivirale en anti parasitaire stoffen
- zeewier bevat myostatine (een inhiberende groeifactor voor afwijkingen in spierontwikkeling)
- zeewier heeft ontstekingsremmende middelen een waardevolle goed opneembare plantaardig calcium, dus niet van dierlijke oorsprong
- zeewier bevat vele gematigde Monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers). Monoamino-oxidase is een verzamelnaam voor een groep enzymen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van monoaminen in het lichaam. MOA-remmers worden gebruikt als antidepressiva en worden soms ook voorgeschreven aan Parkinson-patiënten.
Tabel vergelijking groente, fruit, zeewier