Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en voeding

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en voeding' te bekijken.

Als je van gezond en exotisch voedsel houdt, kan het interessant zijn om eens wat vaker zeewier op tafel te zetten. De verschillende zeewieren bevatten bijzondere combinaties van voedingsstoffen en kunnen daarom een gezonde variatie op ons gebruikelijke voedsel betekenen.

Zeewier wordt op vele verschillende manieren en voor uiteenlopende doelen gebruikt.

Wakame

Wakame heeft de fijne smaak van oesters en wordt vaak gecombineerd met groenten en bij de bereiding van soepen, salades en als “wrap” bij visgerechten. De Stadsbakkerij in Zierikzee verkoopt een brood dat voor 30% uit wakame bestaat. Dit geeft een zeer smaakvol resultaat en er komen veel enthousiaste reactie.

Zeespaghetti

Zeespaghetti is een teer zout bruinwier, dat door zijn lange slanke vorm op spaghetti lijkt. Het is rijk aan vitamine C en uitstekend te combineren met vis, zeevruchten en groenten. Zeewierkookboeken Voor meer inspiratie zijn er ook speciale kookboeken, boordevol met recepten waarin zeewier gebruikt wordt. Een goed idee is om bijvoorbeeld zeespaghetti te mengen met gewone spaghetti: het ziet er leuk uit en is gezond.

Nori 

Nori wordt veel in Japan gebruikt, waar het vanwege de soepele en fijne structuur “keizerlijk wier” wordt genoemd. Nori groeit in de Indische Oceaan en is oorspronkelijk rood, maar kleurt tijdens het drogen van donker paars tot zwart. Nori wordt doorgaans verkocht als dunne rechthoekige vellen. Het wordt gebruikt in soep en bij het bereiden van vlees, omeletten, saus en als decoratie of voor het bijeenhouden van sushi.

Kombu 

Kombu is het groene tot bruinige zeewier dat zijn bladeren op de golven mee laat deinen. Het is het meest gegeten zeewier in het Verre Oosten, maar komt ook voor aan de Atlantische kust, onder andere in Portugal, Groot-Brittannië en Frankrijk. De stelen worden gegeten bij rauwe of gekookte groenten. De bladeren, een soort van vlezige, krokante strengen worden gebruikt om vis in te koken of te stomen, een methode die “Clambag” wordt genoemd. Na het koken of stomen wordt het wier verwijderd, maar de smaak en de voedingstoffen blijven achter in de vis.

Iers mos

Iers mos bevat natuurlijke geleermiddelen en wordt traditioneel gebruikt bij het bereiden van jam, saus en soep. Het is ook een huismiddeltje bij reuma, verkoudheid, hoesten en andere problemen met de ademhalingswegen als bronchitus en astma. Lees hier uitgebreide informatie over Iers mos (Sea moss).

Zeesla

Zeesla is een groen, soepel zeewier, met een vrij sterke, zurige smaak. Zeesla moet je vooral vers eten, want dan komt de krachtige, frisse smaak goed tot zijn recht in salades. Fijn gehakt of gesnipperd is zeesla een pittige smaakmaker in soepen of vinaigrettes. De bladeren kun je ook gebruiken als “wrap” voor een vishapje, of als decoratie.

Kelp

Als je voor het eerst zeewier gaat gebruiken, raden wij af om kelp als groente(alternatief) te serveren. Je kunt wel, als smaakmaker, een stukje kelp van zo'n 5 cm laten meekoken met soep. Of bij de bereiding van granen of bonen. Je kunt na het koken het zeewier drogen en later nogmaals gebruiken tot het zo bros wordt dat het verpulvert. Wees voorzichtig met het gebruik van kelppoeder, vooral bij jonge kinderen; kelppoeder is moeilijker te doseren is en je gebruikt er dus al snel teveel van.

Dulse 

Dulse is een zacht rood wier, met een ziltige smaak die soms aan de smaak van hazelnoot doet denken. Het werd veel gebruikt in landen als IJsland, Noorwegen, Ierland en Schotland. Hier werd het in vroeger tijden in bars als borrelhapje geserveerd om het drankverbruik te stimuleren, maar ook op lange bootreizen ter voorkoming van scheurbuik. Het eerste door het hoge zoutgehalte, het tweede door de vitamine C. In gedroogde vorm is dulse krokant, maar door het te koken wordt het boterzacht. Dulse kun je eveneens rauw toevoegen aan salades, sausen, soepen en vinaigrettes. Ook kan het dienen als “wrap” voor geitenkaas of een pasteitje van zeevruchten. Wakame is een bruin wier met soepele bladeren en een krokante nerf, dat door droging groen wordt.