Winkelwagen leeg

(Corallina officinalis [Linnaeus, 1758])

Beschrijving

Varenachtig roodwier, regelmatige vertakking. Lengte: 120 mm Thallus vorm: varenachtig Vertakking: regelmatig. Kleur: Rozig paars met witte knokkels (wordt wit als ze afsterven).

Koraalwier is een klein, koraalachtig vertakt kalkroodwiertje. Het groeit op een rotsachtige ondergrond in de lagere en mid-littorale zones. Koraalwier vormt calcium carbonaat in de cellen om de thallus stevigheid te geven. Hierdoor wordt het vrijwel niet gegeten door grazende dieren op de rotskusten. Koraalwier is een goed leefgebied voor allerlei kleine diertjes die leven van de micro-organismen op de dichte begroeing van het wier.

Verspreiding

Koraalwier groeit op rotskusten langs de noordelijke Atlantische kustlijn, van Noorwegen tot Marokko en soms op de kusten van Groenland tot Argentinië, en in sommige delen van Japan, China en Australasia. Het komt autochtoon niet voor in Nederland. Soms wordt het (tijdelijk) ingevoerd met oesters in het deltagebied. Het spoelt wel regelmatig aan op drijvende voorwerpen en riemwiervoetjes.