Iers mos (Irish moss) - wetenschappelijk bekend als Chondrus Crispus - is een rood zeewier dat veel voorkomt langs de kusten van de Noord-Atlantische Oceaan. Het groeit voornamelijk op rotsen en stenen in de intergetijdenzone. Dat is het gebied is dat periodiek wordt blootgesteld aan de lucht bij laagtij en met zeewater wordt bedekt bij hoogtij. Iers mos is te vinden langs de kusten van onder andere Ierland, Schotland, Wales, delen van Engeland, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, en andere kustgebieden in de Noord-Atlantische regio. Het gedijt goed in koude zeewateromgevingen.
Iers mos staat ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Sea moss.
Iers mos is groen tot donkerrood of paars van kleur. Iers mos heeft een sponzige structuur, met vertakte bladeren en heeft een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Iers mos groeit in grote clusters en heeft iets weg van miniatuurloofbomen. Iers mos wordt 8 tot 18 cm hoog.
Iers mos heeft een aantal kenmerkende eigenschappen:
Smaak Iers mos: Iers mos heeft over het algemeen een neutrale smaak en, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in de keuken. In gerechten wordt Iers mos het vaak gebruikt als een geleermiddel en verdikkingsmiddel. Dit maakt Iers mos geschikt voor het maken van gelei, pudding, soepen, sauzen, en zelfs veganistische desserts zonder dat de smaak van het gerecht te wordt beïnvloed.
Textuur Iers mos: Iers mos heeft een gelachtige textuur als het wordt gekookt en kan worden gebruikt als een natuurlijk verdikkingsmiddel in voedselbereiding.
Voedingswaarde Iers mos: Iers Mos zit boordevol mineralen en antioxidanten. Iers mos is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. Iers mos bevat 15 van de 18 voor mensen essentiële mineralen. Iers mos is een bron van vitamines (vooral vitamine A, C en E) en vezels. Het bevat ook bepaalde suikers, bekend als carrageen, die verantwoordelijk zijn voor de verdikkende eigenschappen.
Culinaire toepassingen Iers mos: Iers mos wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel in producten zoals ijs, yoghurt, pudding en vleeswaren. Het kan ook worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades en smoothies.
Kruidenremedie Iers mos: Iers mos ontgift lichaamsweefsels, stimuleert de stofwisseling, behandelt virale en bacteriële infecties, verkoudheid en griep, de bof, verlicht een zere keel en hoest, helpt tegen spijsverteringsklachten, diarree en obstipatie, behandelt maagzweren, reguleert de bloedsuiker, vermindert ontstekingen, herstelt libido, behandelt bronchitis, lost vastzittende slijm op, behandelt eczeem, psoriasis, dermatitis, vermindert littekenvorming bij acné, helpt tegen insectenbeten en huiduitslag.
Hydrotherapie Iers mos: Iers mos verwijdert dode huidcellen (gebruik om mee te scrubben), is verstevigend, hydraterend en verzachtend, en Iers mos versterkt haar, huid en nagels. Iers mos werkt als anti-verouderingsmiddel.
Gezondheidsclaims Iers mos: Iers mos wordt geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid.
Het is belangrijk op te merken dat Iers mos, net als elk ander voedingsmiddel, met mate moet worden geconsumeerd. Eet maximaal 5 gram gedroogd Iers mos (poeder) per dag. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor zeewier, dus als je Iers mos wilt proberen en gezondheidsproblemen of allergieën hebt, is het raadzaam om met een arts te overleggen voordat je het aan je dieet toevoegt.