Je kunt van Iers mos (Irish moss) of Sea moss gemakkelijk zelf een gel te maken. Dat is vrij eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Het Iers mos en de Sea moss moet kort gekookt worden om te binden en geleren. Tijdens de bereiding wil je zoveel mogelijk vitamines behouden. Bij het koken gaat een deel van de vitamines verloren. Maar koken help wel een handje bij de spijsvertering om juist vitamines en mineralen beter op te nemen. Iers mos koken maakt vezels zachter. Rauw Iers mos bevat stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk kunnen zetten, maar die de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. Vezels verdwijnen niet bij het koken.
Benodigde ingrediënten en materialen voor het maken van een gel van Iers mos en Sea moss:
- Gedroogd Iers mos poeder of Sea moss vlokken (te koop op deze website)
- Koud water
- Een pan
- Een blender
Stappen voor het maken van een gel van Iers mos:
- Neem 25 gram Iers mos poeder of 25 gram Sea moss
- Spoel goed het af onder de kraan (bij de Iers mos poeder is het niet nodig om te spoelen). Iers mos is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die er uit.
- Laat het Iers mos 15 tot 30 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het zet dan helemaal uit. Bij Iers Mos poeder is het niet nodig om te weken.
- Doe het Iers mos met het water in een pan.
- Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het ruim één minuut koken.
- Blendeer het, 1 á 2 minuten, tot dat je een mooie gladde gel hebt.
- Doe de Iers mos/Sea moss-gel in een afsluitbare pot, laat het afkoelen en zet het dan in de koelkast. De Iers mos/Sea moss-gel zal dan nog iets meer indikken. Je kunt het ook invriezen. De gel van Iers mos en Sea moss is tot 14 dagen houdbaar in de koelkast.
- Je kan tijdens het blenden er nog smaken aan toevoegen als bijvoorbeeld citroen- en/of sinaasappelsap voor een extra vitaminen boost.
- Wil je het Iers mos of Sea moss niet aan de kook brengen? Laat het dan een uur weken, warm het op tot 60 graden C en blend het daarna goed. Gebruik - als je het Iers mos of Sea moss niet kookt - niet meer dan 500 ml water, want de gel dikt iets minder makkelijk in.