Winkelwagen is leeg

Naar de
zeewierinkel

Ruim assortiment puur zeewier en voeding met zeewier uit Europa. Direct winkelen >>

Zeewier kopen uit Europa

Chondrus crispus, C. ocellatus, C. Yendoi

Omschrijving Iers mos 

De mossen zijn groen tot donker rood of paars van kleur. Zij hebben een sponzige structuur, met vertakte bladeren en een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Deze zeewieren groeien in grote clusters en hebben iets weg van miniatuur loofbomen. Ze zijn 8-18 cm hoog.

Vindplaats Iers mos 

Noordoost kust van de Verenigde Staten, Europa, Schotland, Ierland, Japan. In het midden van de getijdenzone op rotsen; op de kust na een storm. Ook op Prince Edward Island in Canada wordt veel Iers Mos gevonden en gebruikt.

Het oogsten en klaarmaken van Iers mos

  • Meerjarige plant. Oogsten in het voorjaar tot laat najaar door in zee te waden of het zeewier vanuit een bootje op te harken. Snij net boven het ‘houvast’ om verdere groei te verzekeren. Spoel goed af en droog het in de zon tot het makkelijk in stukjes breekt.
  • Gebruik als een verdikkingsmiddel in soepen, stoofpotten, jus, sla dressings, aspics, taarten, gelei, pudding en jams.

Smaak

Zout en zwavelachtig.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen Iers mos 

Rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, carrageen, antioxidanten.

  • Kruidenremedie: ontgift lichaamsweefsels, stimuleert de stofwisseling, behandelt virale en bacteriële infecties, verkoudheid en griep, de bof, verlicht een zere keel en hoest, helpt tegen spijsverteringsklachten, diarree en obstipatie, behandelt maagzweren, reguleert de bloedsuiker, vermindert ontstekingen, herstelt libido, behandelt bronchitis, lost vastzittende slijm op, behandelt eczeem, psoriasis, dermatitis, vermindert littekenvorming bij acné, helpt tegen insectenbeten en huiduitslag.
  • Hydrotherapie: Verwijdert dode huidcellen (gebruik om mee te scrubben), verstevigend, hydraterend, verzachtend, versterkt haar, huid en nagels, anti-verouderingsmiddel.