Winkelwagen leeg

Sargassum fusiforme, Hizikia fusiformis

Omschrijving hijiki

Wilde hijiki heeft een groene tot bruine kleur, met kleine, dunne bladeren en vele zeer kleine blaadjes uitreikend vanaf het blad. Na het oogsten wordt het gekookt en gedroogd, om vervolgens te worden verkocht in de vorm van gedroogde hijiki. Gedroogde hijiki wordt zwart van kleur.

Vindplaats hijiki

Langs de kusten van de Grote Oceaan in Japan en Zuid-Amerika, Hawaï en Taiwan; Indische Oceaan. Open rotsachtige, gevaarlijke kusten in laag water en het sublitorale gebied

Het oogsten en gebruiken van hijiki

Eenjarige plant. Snij boven het ‘houvast’. Droog het in de open lucht en zon op matten of aan lijnen tot droge, dunne, zwarte, taaie wierstrengen waarvan de tere bladtrosjes afgevallen zijn. Meestal verkocht in voorgekookte vorm. Laat 3-5 minuten wellen alvorens het te sudderen, stomen, roerbakken of wokken met groenten of noodles. Doe het door salades, ovengerechten en stoofpotten of eet het als snack. Kook het samen met granen of maak er thee van. Hak het fijn en meng het door burgers of gehakt. Gebruik het gemarineerd of geweld en gepureerd in dipsauzen en sla dressings, of als appetizer en knapperig strooisel op gerechten.

Smaak hijiki

Nootachtig, met een zachte zoethoutsmaak. Kauwgom-achtige, stevige beet.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen hijiki

Rijkste calciumbron van alle zeegroenten. Rijk aan vezels en algin. Rijk aan eiwit, ijzer, jodium, fosfor, kalium, broom, fytohormonen en vitaminen A, B3 (niacine) en C.

  • Kruidenremedie: Ontgift lichaamsweefsels, versterkt de darmen, zuivert het bloed, versterkt botten en tanden, voorkomt osteoporose, versterkt de klieren, stabiliseert de bloeddruk, ondersteunt bij het afvallen, verlicht de symptomen van de menopauze, helpt bij gynaecologische stoornissen, borst- en baarmoederfibromen, lost vastzittend slijm op, heeft een werking bij krop en tumoren, verlicht testikelpijn en –zwelling. Vroeger gebruikt als middel tegen epileptische aanvallen.
  • Hydrotherapie: Voedt het haar, de huid en nagels. Helpt tegen verouderde en gerimpelde huid en tegen haaruitval.