Winkelwagen leeg

Fucus

Fucus is een geslacht van bruinwieren die in de intergetijdenzone voorkomen op harde substraten. Hun thalli zijn parenchymatisch en taai. Hun lamina (bladschijven) zijn afgeplat, subdichotoom en voorzien van een middennerf en van haartoefjes verspreid over het oppervlak. De voortplantingsstructuren zijn beschut in conceptacula die gegroepeerd zijn in eindelingse receptacula. Behalve zee-eik (klein en gezaagd) behoort ook blaaswier tot dit geslacht.

Blaaswier

(Heeft vele verschillende namen en een aantal varianten) Fucus evanescens, Ascophyllum nodosum (knotswier), Fucus vesiculosus (blaaswier), F. spiralis, F. disticus, F. gardneri, F. sterratus.

Omschrijving blaaswier

Blaaswier, één van de meest voorkomende bruine zeewieren, is de gewone naam voor deze Fucus (Grieks voor ‘zeewier’) soort, omdat de luchtblazen van het blaaswier helpen het te laten drijven in het water. Blaaswier is olijf- tot geelgroen van kleur, met een sterke, leerachtige structuur, en heeft platte, Y-vormige, boomtakachtige bladeren van circa 60 centimeter tot 1 meter lang die met veelvuldige trossen naar beneden hangen vanaf een zeer klein, schijfvormig ‘houvast’. Kleine en jonge zeedieren vinden in deze trossen beschutting.