Winkelwagen leeg

Eisenia arborea, E. bicyclis

Omschrijving arame 

Arame heeft een donkerbruine kleur en een vezelig structuur, met vrij taaie, boeket-achtige bladeren en kleinere bladtrosjes aan de hoofdtakken en –bladeren.

Vindplaats arame 

Aan beide zijden van de Grote Oceaan, Japan en Zuid-Amerika. Open rotsachtige gevaarlijke kusten in laag water en het sublitorale gebied

Het oogsten en gebruiken van Arame

Eenjarige plant. Snij boven het ‘houvast’. In de open lucht en zon drogen op matten of aan lijnen tot dunne, zwarte, stevige, droge wierstrengen waarvan de tere bladtrosjes afgevallen zijn. Wordt meestal voorgekookt verkocht. Wel de arame 3-5 minuten lang, waarna je het kunt sudderen, stomen, roerbakken of wokken met groenten, noodles, peulvruchten of granen. Voeg toe aan salades, ovengerechten, stoofpotten of eet het als snack. Gebruik het gemarineerd of geweld en gepureerd door dipsauzen en sla dressings.

Smaak arame

Zoet met een zachte, nootachtige smaak. Milder van smaak en structuur dan hijiki.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen arame 

Rijk aan calcium, jodium, kalium en ijzer, vitaminen A en B3 (niacine), broom en fytohormonen.

  • Kruidenremedie: Verlicht de symptomen van menopauze, ondersteunt bij gynaecologische stoornissen, vermindert ontstekingen, helpt bij borst- en baarmoederfibromen, verlaagt de bloeddruk, bevordert sterke botten en tanden.
  • Hydrotherapie: helpt bij haaruitval, voedt verouderde en gerimpelde huid, hydrateert droge huid.