Winkelwagen leeg

❰❰ alles van 'Zeewier & nog meer...'

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier & nog meer...' te bekijken.

  • 21 augustus 2014 (op Nederland 2 - HUMAN)
  • Bekijk hier de uitzending

Algen (zeewier) eten versus vis eten?

In aflevering vier van Fresco's Paradijs reist Louise Fresco af naar Noorwegen waar de kabeljauwvangst dit jaar overvloedig is en men zelfs experimenteert met het kweken van kabeljauw. Maar het telen van vis is ook geen eenvoudig duurzaam alternatief. Is het eten van algen, die direct de gezonde omega 3-vetzuren leveren, wellicht beter? In het Spaanse Galicië probeert men ze op de markt te brengen.

Na jaren van schaarste vangen Noorse vissers nu gigantische hoeveelheden kabeljauw in hun netten. Toch zijn ze er niet gerust op dat dit zo blijft. In de daarvoor uiterst geschikte fjorden leggen ze zich toe op het kweken van zalm. In één kweekbassin groeien zo'n honderdduizend kleine visjes uit tot volwassen zalmen, die tegen die tijd zo weinig ruimte hebben dat ze vrijwillig lucht komen happen. In een laboratorium in de buurt van Tromsø experimenteren de Noren met het kweken van kabeljauw. In grote ronde bassins zwemmen honderden exemplaren, die vakkundig van hun eitjes en sperma worden ontdaan. Goed door elkaar schudden in een glazen kolf met zeewater en de volgende generatie kabeljauwen is gemaakt.

Terwijl Fresco samen met biowetenschapper Edel Elvevoll de wateren rond Tromsø doorklieft, bespreken ze hoe gezond vis eten is. Het zijn vooral de omega 3-vetzuren die daarvoor zorgen. Vissen halen die stoffen uit de algen in de zee. Fresco vraagt zich af of het dan niet makkelijker en beter is om algen te eten, zodat we bedreigde vissen kunnen ontzien. Algen zijn goedkoop en in principe onuitputtelijk. Uitgerekend bij de grootste viseters van Europa, de Spanjaarden, zijn ze daar mee bezig. In Galicië probeert Antonio Muiños met de creatieve hulp van chef koks consumenten rijp te maken voor het eten van algen. Maar dit blijft vooralsnog een culinair hoogstandje voor de elite.

Regie: Marjoleine Boonstra Research en productie: Lies Janssen Camera: Pieter Huisman Geluid: Kees de Groot, Jillis Schriel Montage: Noël van Rens Muziek: Harry de Wit Geluidsmixage: Marc Lizier Eindredactie: Bert Janssens