Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en gezondheid

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en gezondheid' te bekijken.

Zeewier is niet alleen rijk aan mineralen, het bevat ook grote hoeveelheden vitaminen:

Vitamine A in zeewier

Vitamine A is van nut bij de celproductie, groei en vitaliteit. Het helpt infecties te voorkomen en verbetert de huidconditie. Ondersteunend bij bronchitis, verkoudheid, diabetes, hart ziekten, een overactieve schildklier en stress. Beta-caroteen, aanwezig in zeewier, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

Vitaminen B in zeewier

Vitaminen B (B1, B2, B3, B6 en B9) zijn belangrijk voor het verbeteren van de stofwisseling, het onderhouden van een gezonde huid en spierspanning, en versterken van de functies van het zenuw- en immuunsysteem. Zij kunnen helpen bij het bestrijden van symptomen en gevolgen van stress, depressie en cardiovasculaire ziekten. Zeewieren vormen een uitstekende bron van foliumzuur (vitamine B9), één van de B-vitaminen die essentieel zijn voor vrijwel alle biochemische reacties in het lichaam en noodzakelijk voor de afbraak van eiwitten en het transport van zuurstof en kooldioxide. Zeewier bevat ook vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B5, B6 en niacine. Lange tijd werd gedacht dat zeewier ook vitamine B12 bevat en dus een plantaardige bron hiervan zou kunnen zijn. Zeewier bevat echter een analoge vorm van deze vitamine en die is in ons lichaam niet werkzaam. Voor verdere informatie hierover verwijzen wij u graag naar Vitamine B12 en veganisme waarin Michèl Post uitgebreid verslag doet van zijn literatuur onderzoek naar dit onderwerp.

Vitamine C in zeewier

Vitamine C versnelt het genezingsproces, de bot- en tandvorming en de productie van collageen. Het voorkomt verkoudheid en helpt wondgenezing. Dulse, nori en alaria zeewieren bevatten ongeveer anderhalf keer zo veel vitamine C als sinaasappels.

Vitamine D in zeewier

Vitamine D bevordert een goed werkend zenuwsysteem, een evenwichtige stofwisseling en spierherstel. Het is van belang bij de bloedstolling, de calcium opname en de preventie van artritis, osteoporose en tanderosie. Zeegroenten, zoals kombu, bevatten het belangrijke steroïde ergosterol, dat het lichaam omzet in vitamine D, een belangrijke toevoeging aan het dieet voor 85% van de Amerikanen die een tekort aan vitamine D hebben. Een gebrek aan vitamine D wordt in verband gebracht met hartaandoeningen, kanker, diabetes, darmontstekingen, reumatoïde artritis, multiple sclerosis en osteoporose.

Vitamine E in zeewier

Vitamine E draagt bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid, en vruchtbaarheid en het terugdringen van allergie symptomen. Het bevordert ook de genezing van littekens, brand- en overige wonden.

Vitamine K in zeewier

Vitamine K helpt de energieproductie verhogen en verbetert de leverfunctie en bloedstolling. Het kan bijdragen aan vermindering van PMS symptomen.