Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en gezondheid

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en gezondheid' te bekijken.

Zeewier bevat verschillende soorten slijm en gom, zoals alginaat, agar, carrageen, natrium alginaat, en alginezuur. Extract of gel, gemaakt van zowel bruinwier als groenwier, wordt gebruikt bij de vervaardiging van diverse soorten voeding en textiel, maar ook ten behoeve van producten voor schoonheid, huidverzorging en andere commerciële toepassingen. Alginaat, waarvan bruine zeewieren zoals de laminaria ongeveer 20% tot 30% bevatten, neemt grote hoeveelheden water in zich op (tot drie honderd maal zijn eigen gewicht), waardoor het ideaal is voor het emulgeren en binden van vloeistoffen. Het wordt gebruikt bij het maken van papier, textiel en ijzer, evenals in de farmaceutische, cosmetische en commerciële voedingsindustrie. De schuimkraag op een glas bier wordt gestabiliseerd door alginaat en je favoriete ijsje heeft door het alginaat een zijde zachte structuur. Het kan ook worden gebruikt als verzachtend middel in keeltabletten, als voornaamste ingrediënt in tabletten die uit elkaar moeten vallen, als zacht verdikkingsmiddel in crèmes en bodylotions, en als het belangrijkste ingrediënt in peel-off gezichtsmaskers. De calcium zouten in alginaat vormen zelfs vezels die geschikt zijn voor allerlei chirurgische procedures.

Alginaten worden zo veel gebruikt dat er meer dan tienduizend patenten bestaan voor deze van zeewier afgeleide substanties. Een paar voorbeelden: waterverzachter, bindmiddel voor cement en voedsel bereiding, zuiveringsmiddel voor voeding en dranken, mixmiddel bij de productie van rubber en elektriciteitsisolator. Bovendien worden ze gebruikt in de verfindustrie, bij de productie van films, de textielindustrie en zelfs bij de vervaardiging van medicijnen.

Als je kombu, kelp of de andere laminaria zeewieren eet, zorg er dan voor dat je ze goed kauwt. Sommige wieren verbinden zich met giftige en radioactieve elementen en verwijderen deze uit het lichaam. De onverteerbare soort vezels die in deze zeewieren is gevonden, was onderwerp van menig studie, waarin de grote voordelen voor de gezondheid en een optimale maag-darmfunctie werden besproken.