Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en gezondheid

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en gezondheid' te bekijken.

Natrium is de basis van alle leven en een onmisbare substantie voor het in stand houden ervan. Men zegt wel eens dat je veertig dagen kunt overleven zonder voedsel, vier dagen zonder water, vier minuten zonder zuurstof, maar zonder natrium nog geen seconde! Zout transporteert elektrische energie en is zo belangrijk dat het endocriene systeem en de daarbij horende organen (epifyse, hypothalamus, schildklier, bijnieren, alvleesklier en de voortplantingsorganen) het gebruiken om met elkaar te communiceren en het benutten voor de handhaving van een optimale gezondheid en balans. Natrium is ook nodig voor de zenuw- en spierwerking, voor de “smering” van het lichaam met afscheidingsvloeistoffen en voor de vertering van voedsel in de maag. Men schat dat we ongeveer twee honderd gram zout in ons lichaam hebben.

Zout wordt de “grote zuiveraar” genoemd, de “schenker van leven” en de “beschermer van gezondheid”, en met goede reden. Natrium bevindt zich in je bloed, plasma en lymfe vloeistof, letterlijk in je bloed, zweet en tranen. Zelfs de huid wordt door de antiseptische eigenschappen van natrium beschermd tegen infectie veroorzakende microben. Er wordt gezegd dat het gemiddelde Amerikaanse dieet te veel natrium bevat, wat weer geassocieerd wordt met een hoge bloeddruk. Interessant om daarbij te weten is dat de gemiddelde Amerikaan ongeveer tien keer meer zout consumeert dan de gemiddelde Fransman. Maar verwar geraffineerd tafelzout niet met natuurlijk zeezout. Er is aangetoond dat het specifieke natrium in zeewier en zeezout bloeddruk op een veilige manier kan verlagen door de spanning in de aderwanden te verlichten. De Japanners weten al eeuwen dat zeewier de bloedcirculatie ondersteunt en versterkt.

Als je hunkert naar natriumrijke voeding, zoals chips, probeer dan eens zeewier en het hevige verlangen zal verdwijnen. Wanneer je regelmatig zeewier eet, krijg je ruime hoeveelheden complexe zouten binnen en zal gelukkig je verlangen naar het zoute junkfood verminderen. Zeewieren met het hoogste gehalte aan natrium zijn alaria, kelp en rotswier. Spoel of week de zeewier enkele minuten en verwijder het water om het natriumgehalte te verminderen.