Winkelwagen leeg

❰❰ alle zeewier en gezondheid

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Zeewier en gezondheid' te bekijken.

Agar en Carrageen

In tegenstelling tot alginaat worden agar en carrageen gemaakt van rood zeewier; agar van de Gelidium en Gracilaria genera, carrageen van Iers mos. De bladeren van deze zeewieren bevatten een hoog gehalte aan gel, en het slijm maakt ze erg bruikbaar in de huidverzorging en kruidenmedicijnen. Deze zeewieren zijn ook een belangrijk deel van het voedingspatroon in China en Japan, waar Iers mos als voeding wordt verbouwd. Feitelijk produceren de Japanners al agar sinds 1670. Het is een algemeen versterkend middel dat het hele lichaam beïnvloedt door het ondersteunen en versterken van vele systemen. Het extract is een component van huidverzachters, moisturizers en huidbeschermers; het wordt gebruikt in shampoos en conditioners om het haar glans te geven. Maar misschien het meest gebruikt wordt agar als standaard cultuur in laboratoria en ziekenhuizen voor de kweek van bacteriën en schimmels, omdat deze micro-organismen niet in staat zijn om de agar te verteren of te ontbinden.

Astaxanthine

Astanxanthine is bekend van wege zijn activiteit tegen ontstekingen en als antioxidant. Het wordt ook wel "het rode goud uit de zee" hetgeen refereert aan de dieprode kleur van astanxanthine. In het wild krijgen zalm en kreeft hun roze kleur door het eten van garnalen en planktonkreeftjes. Zonder garnalen of andere bron van astaxanthine blijven zalmen wit. Omdat de consument geen witte zalm wil, hoewel de smaak precies hetzelfde is, wordt voor gekweekte zalm aan het voer meestal astaxanthine toegevoegd. Astaxanthine is een carotenoïde, d.w.z. een verbinding verwant aan caroteen. Dieren maken astanxanthine niet zelf, maar laten dit over aan de groene Bloedregenalg (Haematococcus plurialis). Deze alg kan meer dan 40 jaar overleven zonder voedsel en water, in fel zonlicht en onder intense hitte en koude, dankzij de beschermende eigenschappen van astanxanthine. De stof kreeg bekendheid door de aanbevelingen van Dr. Oz (Nicholas Perricone) in de show van Oprah Winfrey. De Amerikaanse overheid heeft voor de natuurlijke astaxanthine inmiddels zeventien structuur-functieclaims goedgekeurd. Deze claims hebben betrekking op de ondersteuning van gewrichten, pezen, huid, ogen, hart, immuunsysteem, anti-veroudering en voor extra energie en voor herstel na inspanning.

Chlorofyl

Alle zeewieren bevatten chlorofyl, met name één of twee typen die hen hun onderscheidende kleur verlenen: chlorofyl a, die de blauwgroene tint geeft, en chlorofyl b, die zorgt voor de geelgroene kleur. De kleurpigmentatie in zeewier is echter veel complexer dan die in planten op het land door de talloze vormen van chlorofyl die bijdragen aan de unieke heilzame kwaliteiten van zeewier. Experimenten hebben aangetoond dat chlorofyl kan helpen lever- en darmkanker te voorkomen door zich te hechten aan de carcinogenen die met deze kankersoorten geassocieerd worden en zo opname in de darmen te voorkomen. Ook onderdrukt chlorofyl DNA-beschadiging die veroorzaakt wordt door mutaties van bacteriën.

Fucoidan

Fucoidan is een voedingsstof die alleen in bruin zeewier voorkomt. Men heeft 45 bruine zeewieren bestudeerd op hun fucoidan inhoud en bij alle werd fucoidan ontdekt, goed voor bijna 40% van het drooggewicht. De gevleugelde kelpsoorten, zoals mozuku, wakame en kombu, lijken de hoogste concentraties te bevatten. Fucoidan wordt geëxtraheerd met heet water, een zuuroplossing, of enzymen (uit tulband schelpen of zeeoren) en verleent aan zeewier de gladde beschermende kwaliteit. Veelbetekenend is dat alle tot op heden bestudeerde menselijke cellen uitgerust zijn met receptoren voor fucose, een suiker dat in fucoidan voorkomt. Fucose wordt ook wel een essentieel suiker of glyconutriënt genoemd. Er wordt over fucoidan geschreven dat het dezelfde samenstelling heeft als de moedermelk in de eerste weken na de geboorte. Het is een van planten afgeleide complexe suikermolecule die de productie van immuun cellen stimuleert, die op hun beurt het lichaam beter beschermen tegen pathogenen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Door de antistollingseigenschappen van fucoidan is het verstandig om bij regelmatige zeewierconsumptie, je arts te raadplegen wanneer je bloedverdunners slikt of geopereerd moet worden.

Omega-3 vetzuren

Algen en zeewieren bevatten het essentiële vetzuur omega-3. Omega-3 heeft in het menselijk lichaam een brede werking, waarvan vooral de werking op hart en bloedvaten, gewrichten en de hersenontwikkeling de bekendste en de best onderbouwde zijn. Vissen krijgen veel algen binnen en halen daar hun omega-3 vandaan die wij als consumenten weer binnen krijgen bij het eten van vis en het slikken van visolie capsules. Verontrustende berichten over de afname van de visstand in de oceanen hebben er toe geleid dat er nu ook algenolie capsules op de markt zijn: een vegetarisch en visvriendelijk alternatief voor visolie.