Winkelwagen leeg

❰❰ alle algemene informatie zeewier

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Algemene informatie zeewier' te bekijken.

Zeewier is de verzamelnaam van groepen niet verwante algen die in zee of brak water leven.

Algen

Algen is de niet-systematische verzamelnaam voor een aantal groepen relatief eenvoudige organismen die aan fotosynthese doen. Ofwel: nagenoeg alle organismen die aan fotosynthese doen en niet behoren tot de 'hogere planten' of 'landplanten' (Embryophyta). Zeewieren worden ook wel macroalgen genoemd.

Macroalgen

Zeewier, dat je in alle vijf de wereldoceanen aantreft, zijn macrofytische zee algen. Dit betekent dat het plantachtige organismen zijn die in zee leven. Ze bestaan uit vertakt loof, ofwel de thallus, dat soms wel lijkt op een stengel en blad. De meeste zeewieren hebben een wortelachtig aanhechtingsorgaan dat schijfvormig, vertakkend of klauwachtig is en waarmee zij zich hechten aan rotsen, koraal, ander zeewier of zelfs dieren. Sommige zeewieren kunnen zich niet hechten en drijven vrij in de zee. Zeewieren worden niet alleen gevonden in elke zoutwater oceaan, ze groeien en kleven ook hardnekkig aan rotsachtige wanden, en je kunt ze bijvoorbeeld vinden op de glooiing van de zeedijk of aangespoeld op het strand.

Zeewier: sterk en flexibel

Zeewieren zijn extreem sterk en worden niet snel verstoord door hun omgeving. Ze verdragen de continue schokken van de golven, de penetrerende stralen van de zon en de blootstelling aan lucht bij laag water. Zeewieren zijn de meest flexibele, veerkrachtige en vruchtbare plantachtigen op aarde en in staat om te overleven op de ruige en turbulente kustlijnen van de meest instabiele omgevingen van onze planeet. Toch leven de meeste zeewieren slechts één of twee jaar.

Zeewier: slappe vorm

Zeewier heeft een slappe vorm, maar door de opwaartse druk van het water staan ze rechtop en hebben ze geen houtige delen nodig. Behalve wat zonlicht kunnen zeewieren alles wat ze nodig hebben om te leven direct uit het water in hun omgeving halen.

Zeewier: complex

Zeewieren zijn complexer dan je denkt: ze hebben gespecialiseerde weefsels en groeivormen, complexe voortplantingsorganen en een ingewikkelde voortplanting.