- In de komende 40 jaar zal de wereldbevolking toenemen van de huidige 6,5 miljard naar 9 miljard mensen.
- Bij ongewijzigde consumptiepatronen en landbouwmethoden hebben we in 2050 twee aardbollen nodig om ons te voorzien van voedsel, water en energie.
Kortom, we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu.
De vraag is: kan dat?
Het antwoord is in principe ‘ja’, mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Eén daarvan is grootschalige zeewierteelt. De oceanen beslaan 70 % van het oppervlak van onze aardbol. Zij bieden ons een enorme ruimte en een schat aan biodiversiteit met grote mogelijkheden voor de productie van plantaardige biomassa.
Toekomstmogelijkheden zeewier
Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in Nederland. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de “biobased economy” (o.a. chemie en energieopwekking). Het heeft de potentie dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden:
- Het gehalte aan hoogwaardige eiwitten in zeewier is hoog.
- Zeewier kan op een duurzame manier worden verbouwd.
- Er is geen concurrentie met schaarse landbouwgrond.
Het verbouwen van zeewier heeft alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan die van de huidige top-3 gewassen (rijst, maïs, en tarwe). Wellicht kent de wereld van 2050 uitgestrekte zee-akkers en vormen eiwitten uit zeewier dan een belangrijk onderdeel van het menu van mens, dier en industrie.
Naturalis gaat nog een stukje verder in de toekomst: de wetenschappers aldaar verwachten dat er in 2135 geen traditionele boerderijen meer zullen zijn. Over de ontwikkelingen in de landbouw en voeding verwachten zij dat een toenemend deel van ons voedsel gemaakt zal worden uit algen die in enorme tanks worden gekweekt.
Wageningen UR is ook doordrongen van het belang van zeewier voor de toekomst en heeft er een symposium over georganiseerd met als thema:
Zeewier: een zee van mogelijkheden!
Culinair zeewier
Hoewel de meeste mensen even moeten wennen aan de smaak van zeewier, is zeewier voor velen een delicatesse met vele culinaire mogelijkheden. Zeewier biedt de kok nieuwe mogelijkheden om op creatieve en gezonde wijze het goede van de zee onder de aandacht van de mens te brengen.
Zeewier en verzorging
In verzorgingsproducten voor het lichaam wordt zeewier gebruikt om haar voedingswaarde voor de huid. Het gebruik van zeewier in het dagelijks onderhoud van de huid wordt steeds populairder. Door de gunstige invloed van ingrediënten als vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en essentiële vetzuren, ondersteunt zeewier de huid in een groot aantal huidcondities. Zeewier is antiseptisch en heeft ontgiftende (detox) eigenschappen. Daarnaast bevordert zeewier de toevoer van zuurstof naar de cellen. Sommige onderzoeken beweren dat zeewier mogelijk een goede behandeling tegen cellulitis geeft.
Zeewier is gezond!
In Japan, waar 10 tot 15% van het dieet uit zeewier (zo’n 21 soorten) bestaat, hebben de inwoners zelden last van schildklierziekten, borst- of prostaatkanker. Feitelijk heeft Japan verhoudingsgewijs slechts een zevende deel van het aantal kankerpatiënten dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten heeft. De oudere bewoners van Okinawa hebben slechts een vijfde van het aantal hartziekten en een derde van het aantal dementiegevallen dat Amerikaanse senioren hebben. Omgekeerd ervaren Japanners die de Amerikaanse voedingswijze in hun leven hebben ingevoerd, een verontrustende verhoging van het aantal schildklieraandoeningen en de genoemde kankersoorten. Waarschijnlijk kunnen kleine hoeveelheden zeewier rauw, vers, gedroogd, in poedervorm of gekookt gegeten, de staat van iemands gezondheid en welzijn verbeteren en verschillende ziekten voorkomen.
In zeewier zitten componenten die essentieel zijn voor gezondheid en emotionele balans. Zeewier bezit alle vitaminen, celzouten en mineralen die in de oceaan worden gevonden, maar ook vezels, ballaststoffen, algin en voor het lichaam beschikbare voedingsstoffen in de vorm van chlorofyl, vluchtige olie, fucoidan, mannitol, laminarin, furanone en kanker voorkomende lignanen. Zeewier bevat dertien vitaminen, twintig aminozuren en zestig sporenelementen, inclusief de essentiële elementen jodium en natrium. Ook bijzondere sachariden in de vorm van glyconutriёnten en complexe suikers, fytohormonen en sterolen worden gevonden in zeewier. Nog beter nieuws is dat zeewier bijna geen calorieën en extreem weinig vet bevat, en bovendien een bron van hoogwaardig eiwit en calcium is.