Winkelwagen leeg

❰❰ alle algemene informatie zeewier

Klik op de knop hierboven om alle onderwerpen in de categorie 'Algemene informatie zeewier' te bekijken.

Zeewater

Als je ooit je voeten hebt gezet in een zee of op het strand hebt gelopen na een storm of bij laag water, dan heb je kennis gemaakt met zeewier. Verspreid en verward op de kust of drogend en rottend in de zon, laat zeewier geen blijvende eerste indruk achter. Maar wanneer je zeewier ziet groeien onder water, in zijn natuurlijke omgeving, gracieus wuivend van de ene naar de andere kant met de beweging van de golven, is het een majestueus gezicht en is zeewier moeilijk om te vergeten.

Factor X

Wetenschappers weten dat er een geheim van het leven schuilt in de zee, hoewel zij nooit in staat zijn geweest om deze mysterieuze component te identificeren. Men heeft herhaaldelijk geprobeerd om zeewater in het laboratorium na te maken, precies volgens de exacte chemische elementen en verhoudingen en hebben tevergeefs geprobeerd om daarmee zeewier te kweken.

Succes bleef uit...

totdat men een kleine hoeveelheid echt zout water toevoegde. Blijkbaar ontbrak er een ingrediënt, zonder welk zeewier niet kon groeien. Dit ingrediënt wordt ook wel “factor x”, “vitamine x”, het “levensgeheim” en de “levensvonk” genoemd. Deze benamingen zullen ons waarschijnlijk niet verbazen, immers onze eigen lichamen dragen de essentie van de zee.

Analogie menselijk lichaam

Het menselijk lichaam begint zijn ontwikkeling in een zoutachtige oplossing in de baarmoeder (het onbewerkte natrium in zeewier is opmerkelijk vergelijkbaar met dat in vruchtwater) en wordt gevoed en gereinigd door bloed, dat feitelijk hetzelfde gehalte aan natrium heeft als zeewater. Een analyse van zeewater laat zien dat het gemiddeld 31 % onopgeloste minerale zouten bevat; menselijk bloed 34 %. Natrium zorgt voor de vloeistofbalans in onze weefsels, ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 % uit water, net als de aarde waarop we leven. De oceanen op de aarde beslaan niet alleen bijna 70 % van de oppervlakte van de planeet, maar nemen ook 70 % van de zonne-energie in zich op. Veel van deze energie wordt geabsorbeerd aan het wateroppervlak door zeer kleine planten, diatomeeën genaamd, en zeewier. Dat is een verbazingwekkende oppervlakte van potentiële energie die onderzocht kan worden als vitale bron van nutriënten, voeding en medicijnen. Zeewater zelf is rijk aan zuurstof met concentraties van andere zeewater elementen, zoals kalium, calcium, magnesium en chloor, die vergelijkbaar zijn met de concentraties in ons eigen bloed. In zeewier zijn er meer dan negentig bekende voedingsstoffen aangetroffen.