Afdrukken

Kortom: we moeten wereldwijd de agroproductie verdubbelen, maar natuurlijk zonder dat dit ten koste gaat van natuur, biodiversiteit en milieu.

De vraag is: kan dat?

Het antwoord is in principe ‘ja’, mits we ons richten op economisch rendabele alternatieven, die ook duurzaam zijn. Eén daarvan is grootschalige zeewierteelt. De oceanen beslaan 70% van het oppervlak van onze aardbol. Zij bieden ons een enorme ruimte en een schat aan biodiversiteit met grote mogelijkheden voor de productie van plantaardige biomassa.

Toekomstmogelijkheden

Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in Nederland. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de “biobased economy” (o.a. chemie en energieopwekking). Het heeft de potentie dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden:

Het verbouwen van zeewier heeft alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan die van de huidige top-3 gewassen (rijst, maïs, en tarwe). Wellicht kent de wereld van 2050 uitgestrekte zee-akkers en vormen eiwitten uit zeewier dan een belangrijk onderdeel van het menu van mens, dier en industrie.

Naturalis gaat nog een stukje verder in de toekomst: de wetenschappers aldaar verwachten dat er in 2135 geen traditionele boerderijen meer zullen zijn. Over de ontwikkelingen in de landbouw en voeding verwachten zij dat een toenemend deel van ons voedsel gemaakt zal worden uit algen die in enorme tanks worden gekweekt.

Wageningen UR is ook doordrongen van het belang van zeewier voor de toekomst en heeft er een symposium over georganiseerd met als thema:

Zeewier: een zee van mogelijkheden!

Culinair

Hoewel de meeste mensen even moeten wennen aan de smaak van zeewier, is zeewier voor velen een delicatesse met vele culinaire mogelijkheden. Het biedt de kok nieuwe mogelijkheden om op creatieve en gezonde wijze het goede van de zee onder de aandacht van de mens te brengen.

Verzorgend

In verzorgingsproducten voor het lichaam wordt zeewier gebruikt om haar voedingswaarde voor de huid. Het gebruik van zeewier in het dagelijks onderhoud van de huid wordt steeds populairder. Door de gunstige invloed van ingrediënten als vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en essentiële vetzuren, ondersteunt zeewier de huid in een groot aantal huidcondities. Zeewier is antiseptisch en heeft ontgiftende (detox) eigenschappen. Daarnaast bevordert het de toevoer van zuurstof naar de cellen. Sommige onderzoeken beweren dat zeewier mogelijk een goede behandeling tegen cellulitis geeft.

Gezond

In Japan, waar 10-15% van het dieet uit zeewier (zo’n 21 soorten) bestaat, hebben de inwoners zelden last van schildklier ziekten, borst of prostaat kanker. Feitelijk heeft Japan verhoudingsgewijs slechts een zevende deel van het aantal kanker patiënten dat bijvoorbeeld de Verenigde Staten heeft. De oudere bewoners van Okinawa hebben slechts een vijfde van het aantal hart ziekten en een derde van het aantal dementie gevallen dat Amerikaanse senioren hebben. Omgekeerd ervaren Japanners die de Amerikaanse voedingswijze in hun leven hebben ingevoerd, een verontrustende verhoging van het aantal schildklier aandoeningen en de genoemde kankersoorten. Waarschijnlijk kunnen kleine hoeveelheden zeewier rauw, vers, gedroogd, in poedervorm of gekookt gegeten, de staat van iemands gezondheid en welzijn verbeteren en verschillende ziekten voorkomen.

In zeewier zitten componenten die essentieel zijn voor gezondheid en emotionele balans. Het bezit alle vitaminen, cel zouten en mineralen die in de oceaan worden gevonden, maar ook vezels, ballaststoffen, algin en voor het lichaam beschikbare voedingsstoffen in de vorm van chlorofyl, vluchtige olie, fucoidan, mannitol, laminarin, furanone en kanker voorkomende lignanen. Zeewier bevat dertien vitaminen, twintig aminozuren en zestig sporenelementen, inclusief de essentiële elementen jodium en natrium. Ook bijzondere sachariden in de vorm van glyconutriёnten en complexe suikers, fytohormonen en sterolen worden gevonden in zeewier. Nog beter nieuws is dat zeewier bijna geen calorieën en extreem weinig vet bevat, en bovendien een bron van hoogwaardig eiwit en calcium is.